Акациев мед

Акациевият мед е по-предпочитан, в сравнение с останалите видове мед. Както личи от негово име, той се добива от акация, като в зависимост от вида на дървото неговият цвят бива жълт или бял. За разлика от повечето видове мед, този от акация се характеризира, не само с по-мекия си вкус, но и с липсата на горчивина, която е присъща за други пчелни продукти.Характерно свойство на акациевия мед, което го отличава от другите видове, е способността му да остава дълго време в течно състояние. В сравнение с повечето видове мед, акациевият, може да започне да се захаросва около година, след като е бил събран.

Акациевият мед е богат на фруктоза, което го прави желан и препоръчван продукт, както за деца, така и за страдащи от диабет. Той се приема изключително лесно от различните организми, като не предизвиква нежелани алергични реакции, присъщи за отделни видове натурални хранителни продукти. Съдържанието на фруктоза в него е над 40%, а на захароза – почти 36%. С тези показатели акациевият мед е достатъчен продукт за хора, които желаят да си набавят, така необходимата захар, именно с плодове или натурални продукти. Лесното му усвояване от организма на отделния човек се дължи, преди всичко на фруктозата.

Положителните страни на акациевия мед са много, като основните му приложения с в медицината. Според изследвания, ако се приемат, поне по 50 грама мед, в рамките на 1-2 седмици ще се повиши хемоглобина, както и цялостните показатели на организма.